Virker passive investeringer i emerging markets?

I det seneste nummer af bladet Aktionæren (nr. 4, maj 2023) udtaler Peter Lundgreen, stifter og administrerende direktør i Lundgreens Capital, at (citat) ”al statistik viser, at passive investeringer virker fint i likvide og modne markeder. Passive investeringer virker til gengæld ikke i emerging markets. Det er der en god forklaring på: I emerging markets er der en del kæmpestore børsnoterede og statskontrollerede konglomerater, som kan være zombievirksomheder, der ikke er værd at investere i (citat slut)”.  

Hos investeringsmyter.dk satte vi os for at afprøve denne påstand. Vi har derfor analyseret de 30 emerging markets aktiefonde, der har leveret det højeste afkast, og som du som almindelig dansk privat investor har adgang til at investere i. Vi har valgt aktiefonde, der har minimum 3 års historik, både aktive og passive aktiefonde fra danske investeringsforeninger, samt ETF’er fra Skats positivliste (så deres afkast beskattes som aktieindkomst i dit åbne depot) og som du fx kan handle hos Nordnet (mange traditionelle banker tilbyder ikke deres kunder selv at handle ETF’er via netbanken). Vi har sorteret de 30 aktiefonde baseret på deres langsigtede afkast over 5 år, som opgjort af Morningstar den 25. maj 2023.

Vores analyse viser, at syv af de 10 aktiefonde med det højeste annualiserede afkast over 5 år er passive aktiefonde / ETF’er:

  • Wisdom Tree – Emerging Markets Equity Income ETF (3,46%)
  • Wisdom Tree – Emerging Markets Equity Income ETF Acc (3,32%)
  • iShares – MSCI EM SRI ETF Acc (2,58%)
  • Nordea Invest – Emerging Markets KL 1 (2,11%)
  • MMI – Nye Aktiemarkeder – Sands (1,78%)
  • Sparinvest Index – Emerging Markets KL (1,72%)
  • iShares – Edge MSCI EM Minimum Volatility ETF Acc (1,70%)
  • iShares – Core MSCI EM IMI ETF Acc (1,61%)
  • iShares – Core MSCI EM IMI EFT Dist (1,61%)
  • Gudme Raaschou – Emerging Markets Aktier Udb (1,56%)  

Du finder hele analysen af de 30 aktiefonde nedenfor.

Følg investeringsmyter.dk på LinkedIn eller her på vores webside, når vi analyserer danske investeringsforeninger og deres aktiefonde, samt EFT’er. Hvis du selv ønsker at tage kontrol over din opsparing, kan du også gratis rekvirere vores opdaterede guide ”Hjælp til at investere” her på vores webside.

Klik på billedet for at forstørre det
Klik på billedet for at forstørre det
Tryk på billedet for at forstørre det

Se indlægget på LinkedIn

Forbehold for fejl. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Analysen er ikke en investeringsanbefaling. Investeringsmyter.dk kan ikke gøres ansvarlige for dispositioner foretaget på baggrund af vores analyser.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *