Investeringsekspert for et år siden: Nej tak til Novo og ja tak til Ørsted

Perioden op til julehøjtiden er fyldt med ritualer og traditioner. For mange private investorer er den årlige status på porteføljen og tilpasning af opsparingen til det nye år lige så vigtig som juleand og risalamande. 

Igennem december er der som altid masser af inspiration at hente fra investeringseksperter i banker, investeringsforeninger, pensionsselskaber og hos uafhængige forvaltere. I aviser, fag- og sociale medier forsøger de med stærke argumenter at forudsige, hvilken retning markeder og aktier skal bevæge sig i det næste år.

Men skal man så lytte til investeringseksperterne? Er det i deres retning, at vi som private investorer skal rette vores midler og geninvestere vores udbytter? Vi ved med sikkerhed, at de ikke alle kan få ret alene af den grund, at deres anbefalinger stritter i modsatte retninger. Skal aktierne op eller ned? Får vi en hård eller blød økonomisk landing? Falder eller stabiliserer renten og inflationen sig? Ser vi stigende eller faldende geopolitiske spændinger? Vender Kina snart eller skal det blive værre før det bliver bedre? Skal amerikanske aktier op eller ned i et præsidentvalgår?

Mange eksperter forsøger sig også med det vanskelige hverv at forudsige, hvilke enkeltaktier, der vil klare sig bedst. Med risiko for, at man står tilbage som en amatør, når det går helt modsat. Heldigvis er der dog sjældent nogen, som checker hvem, som fik ret, endsige skriver om det efterfølgende.

En fuldstændig uvidenskabelig analyse af en god håndfuld eksperters forudsigelser i magasinet ”Aktionæren” omkring årsskiftet sidste år viser, at kun halvdelen af de 20 danske aktier, som eksperterne gav deres mest positive velsignelser ved indgangen til 2023 har leveret et positivt afkast i år. Det er jo ret interessant i betragtning af, at den statistiske sandsynligheds udfaldsmulighederne for en akties succes er præcis to, nemlig 50% chance for at aktiekursen stiger og 50% for at den falder.

Bl.a. svarede en af eksperterne Novo på spørgsmålet om, hvilken dansk C25-aktie han vil være forsigtig med at investere i. En anden svarede Ørsted på spørgsmålet omkring, hvilket selskab han så positivt på. Som vi alle ved, så er det gået lige omvendt. Novo er dags dato oppe med 42%, mens Ørsted er nede med 45%.

Læren heraf kunne være følgende.  Vær uhyre kritisk over for alle de gode og velmenende ideer som det flyder over med i øjeblikket og: 1) Invester langsigtet, 2) Spred dine investeringer fx gennem investeringsforeninger, 3) Minimer dine omkostninger ved at vurdere nøje hvem du betaler for hvad og hvor ofte.

Tak fordi du følger investeringsmyter.dk på LinkedIn og her på vores webside, når vi analyserer danske investeringsforeninger og deres aktiefonde. Hvis du ønsker at tage kontrol over din egen opsparing og ønsker en individuel tilpasset objektiv investeringsanalyse, kan du også læse mere og gratis rekvirere vores guide ”Hjælp til at investere” her på vores webside.

Se indlægget på LinkedIn

Forbehold for fejl. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Analysen er ikke en investeringsanbefaling. Investeringsmyter.dk kan ikke gøres ansvarlige for dispositioner foretaget på baggrund af vores analyser.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *