Hvilke investeringsforeninger har højeste ratings fra Morningstar?

Vi har ved indgangen til det ny år lavet en analyse af de 34 danske investeringsforeninger og deres fonde med henblik på at identificere de mest succesfulde investeringsforeninger baseret på Morningstar ratings.

I dette indlæg vil vi først præsentere Morningstar, som er vores vigtigste samarbejdspartner og hovedinformationskilde til vores data.  Derefter vil vi præsentere vores analyse.

Morningstar

Morningstar er et amerikansk investeringsanalysefirma, der indsamler og analyserer fonds-, aktie- og generelle markedsdata. Morningstar leverer ratings og uafhængige analyser med det formål at hjælpe individuelle investorer, finansielle rådgivere og institutionelle kunder med at evaluere fonde og deres potentiale i en investeringsportefølje.

Morningstars analyser dækker alle verdenshjørner, herunder Nordamerika, Europa, Australien, Sydamerika og Asien. Blandt dets mange tilbud er Morningstars omfattende analyser af mere end 37,000 fonde og ETF’er.

Morningstar Ratings tager udgangspunkt i det afkast, en fond har præsteret set i forhold til andre fonde i samme kategori. En Morningstar rating beregnes for tre, fem og ti år. Hvis en fond har eksisteret i ti år, vil den altså få tre forskellige ratings. Den samlede rating af en fond er et vægtet gennemsnit af de tre. Ratingen for ti år udgør 50 procent af den samlede rating, mens ratingen for fem og tre år udgør henholdsvis 30 og 20 procent.

Morningstar ratings, der dækker fra en til fem stjerner, er baseret på historiske afkast. Bemærk, at tidligere afkast ikke er en pålidelig indikator for fremtidige afkast.

Klik på billedet for at forstørre det

For at en fond kan få en rating skal den opfylde flere forskellige betingelser. Det betyder også, at der er fonde, der ikke rates af Morningstar. Det er fonde hvor:

  • Fonden er yngre end tre år
  • Der er for få oplysninger til rådighed
  • Der er for få sammenlignelige fonde
  • Der er sket så store og varige ændringer i fondens investeringsstrategi eller porteføljefordeling, at tidligere resultater/afkast ikke længere er relevante.

Du kan læse mere om Morningstar på morningstar.com

Analyse af 34 danske investeringsforeningers Morningstar ratings

De 34 danske investeringsforeninger, som rates af Morningstar har i alt 1.542 fonde, hvoraf 1.121 er ratede. Af de 1.121 ratede fonde har 141 fonde 5 stjerner (13%), 371 fonde har 4 stjerner (33%), 414 fonde har 3 stjerner (37%), 154 fonde har 2 stjerner (14%), mens 41 fonde har 1 stjerne (4%).

Blandt de ”små” investeringsforeninger (med færre end 10 ratede fonde) har BLS Invest det højeste rating-gennemsnit på 4,67, efterfulgt af Coop Invest (4,33) og Great Dane, Independent Invest, Lokal Invest, Nordnet og Stockrate (alle på 4,0).

Blandt de ”store” investeringsforeninger (med 10 eller flere ratede fonde) har Nykredit Invest og Formuepleje de højeste rating-gennemsnit, begge på 3,82, efterfulgt af Investin (3,74), Lån & Spar Invest (3,71) og Sparinvest (3,57). Du kan se den samlede analyse i tabellen nedenfor.

Følg investeringsmyter.dk på LinkedIn eller her på vores webside, når vi analyserer danske investeringsforeninger og deres aktiefonde. Hvis du selv ønsker at tage kontrol over din opsparing, kan du gratis rekvirere vores opdaterede guide ”Hjælp til at investere” her på vores webside.

Klik på billedet for at forstørre det

Forbehold for fejl. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Analysen er ikke en investeringsanbefaling. Investeringsmyter.dk kan ikke gøres ansvarlige for dispositioner foretaget på baggrund af vores analyser.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *