De 20 aktiefonde med højeste afkast i januar  

Aktieåret 2023 har fået en overraskende positiv start efter et 2022, som bød på de største værditab på aktiemarkederne siden finanskrisen. Mange analytikere forventede, at den faldende økonomiske udvikling som vi har set igennem 2022, ville influere negativt på virksomhedernes forventninger til 2023, og ramme aktiemarkederne negativt i den nuværende regnskabssæson.  Men igen oplever vi i disse uger mange stærke regnskaber og virksomheder, som igen demonstrerer, at de har formået at omstille sig til en verden med inflation, renteforhøjelser, energikrise, forsyningsproblemer og geopolitiske udfordringer.

Aktiemarkederne understøttes også positivt af de tiltagende forventninger til en blød økonomisk landing. Efter positive BNP-tal i USA i 4. kvartal er recessionsfrygten faldet. Et fald der også understøttes af en bedre kontrolleret og faldende inflation, udsigten til kortere og lempeligere rentestigninger end forventet, fortsat højt privatforbrug (især af tjenesteydelser) og stadig vækst i en række investeringer i erhvervslivet. Samtidig er beskæftigelsen fortsat høj og ledigheden stiger ikke som forudset med raketfart. Den økonomiske genåbning i Kina efter covid er i fuld gang, hvilket er positiv også for europæiske og amerikanske virksomheder med produktion og afsætning i landet.

Spørgsmålet er, om investorerne er ramt af alt for optimistiske forårsfornemmelser i forhold til analytikerne, når de har handlet aktiemarkederne op siden årets begyndelse, hvor vi har set stigninger i de fleste af de største aktieindeks, herunder Dow Jones (3%), S&P 500 (9%), Nasdaq (17%), Euro Stoxx 50 (10,%), Hang-Seng (7%), SSE (4%) og Nikkei (7%).

Igennem 2022 var det aktiefonde med fokus på defensive, value-, højt udbytte, indiske, japanske og sundheds-/biotekaktier som klarede sig bedst. Her i starten af 2023 er investorernes fokus flyttet til aktiefonde med større fokus på vækstaktier og cykliske aktier, samt aktier i Emerging Markets, Asien, teknologi, klima/sundhed og small cap.

96 danske aktiefonde har i januar leveret mere end 5% afkast, og aktiefondene i Top-20 har leveret mellem 8,4% og 15,9% i afkast i løbet af måneden.

Top 20 analysen viser, at Maj Invest Global Sundhed (15,9%), SEBinvest Global Opportunity (13,4%), og Wealth Invest Baron Globale Aktier (11,1%) sluttede januar som de tre bedste aktiefonde målt på afkast.

På længere sigt (tre år) er de tre topscorere i vores Top-20 målt på højeste afkast i gennemsnit pr. år aktiefondene fra Maj Invest Global Sundhed (24,5%), Skagen Focus (12,0%) og MMI Globale Value Aktier (10,2%).  

Målt på alfa (der sammenligner fonden med afkastet af benchmark, og hvor en alfa på 1% fortæller, at aktien har givet et afkast 1% højere end det tilsvarende benchmarkafkast) er vinderne Maj Invest Global Sundhed (16,8%), Skagen Focus (3,8%) og Danske Invest Kina (3,7%).

Se tabellerne nedenfor for flere informationer om de 20 analyserede fonde, samt listen over 96 danske aktiefonde med >5% afkast i januar  

Følg investeringsmyter.dk på LinkedIn eller her på vores webside, når vi analyserer danske investeringsforeninger og deres aktiefonde. Hvis du selv ønsker at tage kontrol over din opsparing, kan du også gratis rekvirere vores opdaterede guide ”Hjælp til at investere” her på vores webside.

Klik på billedet for at forstørre det
Klik på billedet for at forstørre det
Klik på billedet for at forstørre det

Se indlæg på LinkedIn

Forbehold for fejl. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Analysen er ikke en investeringsanbefaling. Investeringsmyter.dk kan ikke gøres ansvarlige for dispositioner foretaget på baggrund af vores analyser.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *