Analyse af europæiske aktiefonde

De europæiske aktiemarkeder er mindre hårdt ramt end de amerikanske. Det europæiske Stoxx Europe 600 indeks er nede med godt 15% i år, mens de tre store amerikanske indeks er nede med henholdsvis knap 17% (DJIA), godt 21% (S&P500) og godt 27% (Nasdaq). Der er imidlertid store forskelle på, hvordan de enkelte fonde med fokus på europæiske aktier performer.

Hos investeringsmyter.dk har vi analyseret 22 danske aktiefonde med investeringer i europæiske aktier. Som det er tilfældet i mange af vores andre analyser af aktiefonde i år, så finder man årets bedste (eller mindst dårlige) investeringer blandt fonde med fokus på investeringer i value-, defensive og højt udbytte aktier. Spørgsmålet er, om vi med stigende inflation og udsigten til stigende renter (med risiko for stigende gældsomkostninger i de sydeuropæiske lande), fortsatte problemer med forsyningskæder og en tilsyneladende langvarig krig i Ukraine skal forberede os på, at bunden endnu ikke er nået.   

Vores analyse viser, at alle 22 fonde har leveret et negativt afkast år-til-dato.  De tre fonde, som har klaret sig bedst (eller mindst dårligt), er Sparinvest Index Europa Value (-4,0%), Great Dane Europa Value (-5,2%) og Danske Invest Europa Højt Udbytte (-6,4%).

På længere sigt (tre år) har SEBinvest Europa Small Cap (11,2%), Danske Invest Europa Small Cap (8,0%), samt Nordea Invest European Stars og BankInvest Europa Small Cap Aktier (begge 7,5%) leveret de højeste afkast i gennemsnit pr. år.

Målt på sharpe ratio (der udtrykker merafkast efter omkostninger målt i forhold til risiko over 3 år, og hvor en score på omkring 1 normalt anses som den gode investering) er vinderne Nordea Invest European Stars (0,79), SEBinvest Europa Small Cap (0,72) og Danske Invest Europa 2 (0,71).  

Tryk på billedet for at forstørre det
Tryk på billedet for at forstørre det

Se indlægget på LinkedIn

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *