De største kategorier af aktiefonde er ramt af negative afkast den seneste måned?

De fleste investorer med aktiefonde med investeringer i globale, amerikanske og europæiske selskaber har haft anledning til bekymring den seneste måned. Både aktiefonde med fokus på de største vækstaktier (large cap growth), de største valueaktier (large cap value), det generelle marked (large cap blend) eller kombinationen af aktier i store og små selskaber (flexible cap) er ramt af negative afkast. Af de kategorier af aktiefonde, som vi har analyseret, har europæiske large cap valueaktier klaret sig bedst med et gennemsnitligt afkast på -1,86%, mens de globale large cap vækstaktier har klaret sig dårligst med et gennemsnitligt afkast på -4,45% over den seneste måned.

Erfarne investorer ved, at det er et vilkår, at markederne og dermed aktiefondes afkast går op og ned. Vores tidligere analyser af de bedste aktiefondes negative kvartaler fra 2018 og frem til halvåret 2023 viste også, at man historisk set som investor må forvente, at i gennemsnit hver fjerde kvartal leverer et negativt afkast uanset om man investerer i vækstaktier, valueaktier, aktier i det generelle aktiemarked eller balancerede fonde med høj eller moderat risiko. Variationen i risikoen i de forskellige kategorier bestod alene i størrelsen af det gennemsnitlige negative afkast i kvartalet og ikke i antallet af negative kvartaler.  Så selv som investor med den store spredning, som aktiefonde giver, vil man opleve kvartaler med negative afkast.

Nedenfor finder du vores analyse af den seneste måneds afkast i aktiefonde opdelt efter kategorier. Du finder også en liste af de 33 bedste aktiefonde fra danske investeringsforeninger opdelt efter kategori. Vi har inkluderet aktiefonde med >10% i gennemsnitligt årligt afkast de seneste tre år. Her på vores webside finder du også mere information om vores samarbejde med Morningstar.

Tak fordi du følger investeringsmyter.dk på LinkedIn eller her på vores webside, når vi analyserer danske investeringsforeninger og deres aktiefonde. Hvis du ønsker at tage kontrol over din egen opsparing og ønsker en individuel tilpasset investeringsanalyse, kan du læse mere og gratis rekvirere vores guide ”Hjælp til at investere” også her på vores webside.

Klik på billedet for at forstørre det
Klik på billedet for at forstørre det

Se indlægget på LinkedIn

Forbehold for fejl. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Analysen er ikke en investeringsanbefaling. Investeringsmyter.dk kan ikke gøres ansvarlige for dispositioner foretaget på baggrund af vores analyser.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *