Aktieinvestorer får både ”i pose og i sæk”

Mens mange investorer i aktiefonde og ETF’er vælger en blended strategi, der kombinerer strategierne vækst og value, så er der også investorer der vælger at fokusere på aktiefonde og ETF’er med et mere rent fokus på vækstaktier eller valueaktier.

En vækstaktie er et selskab, hvor aktien er prissat baseret på, at selskabet forventes at skabe en indtjening i fremtiden, men som måske ikke gør det i øjeblikket. Vækstaktier klarer sig typisk relativt bedst, når aktiemarkederne er i ”medvind”. Årene 2023 og 2021, hvor der var ”medvind” på aktiemarkederne efter Covid pandemien og inflationskrisen, var gode år for vækstaktier med afkast på 37,3% og 21,4% i MSCI World Growth indekset. Omvendt var 2022 et dårligt år med ”modvind” på aktiemarkederne som følge af inflationskrisen og stigende renter, der resulterede i et negativt afkast på -29,01% i det globale MSCI vækstindeks.     

En valueaktie er typisk et mere veletableret selskab, som er prissat under eller tæt på sin indre værdi og som vurderes at have potentiale til at stige på sigt. Valueaktier klarer sig typisk relativt bedst, når aktiemarkederne er i ”modvind”, da disse selskaber typisk har en højere og mere stabil indtjening samt er udbyttebetalende. 2022 var et år, hvor valueaktier beskyttede mange investorers aktieporteføljer i den ”modvind” som aktiemarkederne var udsat for som følge af inflationskrisen og stigende renter. I 2022 gav MSCI World Value indekset et negativt afkast på ”kun” -5,8%, hvilket imidlertid var 23,2%-point bedre end det globale MSCI vækst indeks.

I 2024 har investorer år-til-dato fået både ”i pose og i sæk”, da både globale vækstaktier og valueaktier har leveret flotte afkast. Ifølge Morningstars indeks, så er globale vækstaktier steget med 10,4%, mens globale valueaktier er steget med 9,4%.

Vi har i den forbindelse analyseret henholdsvis 21 og 15 aktiefonde fra danske investeringsforeninger og ETF’er med fokus på henholdsvis globale vækst- og valueaktier ifølge Morningstars kategorisering.  Det gennemsnitlige afkast år-til-dato i de analyserede fonde er 10,5% for vækstfondene og 8,3% for valuefondene.  Som du vil se af analysen så svinger de enkelte fondes afkast betydeligt.

Du kan se analysen nedenfor.

Tak fordi du følger investeringsmyter.dk på LinkedIn eller her på vores webside, når vi analyserer investeringsforeninger, aktiefonde og ETF’er. Hvis du ønsker at tage kontrol over din egen opsparing og ønsker en individuel tilpasset investeringsanalyse, kan du også læse mere og gratis rekvirere vores guide ”Hjælp til at investere” her på vores webside.

Klik på billedet for at forstørre det
Klik på billedet for at forstørre det

Alle data i analysen er baseret på Morningstar. Forbehold for fejl. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Investeringer er forbundet med risiko for tab. Analysen er ikke en investeringsanbefaling og investeringsmyter.dk kan ikke gøres ansvarlige for dispositioner foretaget på baggrund af vores analyser. Investeringsmyter.dk respekterer alle Morningstars rettigheder og copyrights. Du kan finde mere information om vores samarbejde med Morningstar på vores webside og mere information om Morningstar på https://www.morningstar.dk/dk/

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *