Er Emerging Markets aktiefonde igen blevet interessante?

Siden 2009 har fonde med aktier i Emerging Markets (EM) leveret lavere afkast end fonde i de udviklede markeder (DM). Det tilskrives bl.a. selskabernes lavere indtjening, ufordelagtige økonomiske strukturer og følsomhed overfor makroøkonomiske tilbageslag. Prisen på aktier i EM målt på P/E ligger på 12, hvilket er under det historisk gennemsnit på 16. Til sammenligning handler aktier i USA til 19 gange indtjeningen (Data: Morningstar og MSCI EM og MSCI USA pr. 27/2-2024).

Spørgsmålet er om EM, der besidder 90% af verdens befolkning og producerer 80% af verdens BNP igen er ved at være interessante investeringsmæssigt? Vil investeringer i EM blive positivt påvirket af den bløde landing i verdensøkonomien, bedre kontrol over inflation og renter, mindre gæld og bedre økonomiske balancer og reserver i regionen, samt en fortsat dominans indenfor vækstområder som råvarer og microchips, og det forhold, at den gennemsnitlige BNP vækst er 5%, mere end tre gange væksten i DM?     

Igennem det seneste år er de store aktieindeks i Hongkong, Indien og Taiwan steget mellem 20% og 30%. Også i andre af de større EM som Brasilien, Sydkorea og Indonesien ”peger aktierne opad”.

Vi har derfor analyseret 21 aktiefonde fra danske investeringsforeninger, samt 20 af de bedste ETF’er (baseret på Morningstar rating) med investeringer i EM-aktier. År-til-dato har 34 af de 41 fonde leveret et positivt afkast med et gennemsnitligt afkast på 3,44%. Til sammenligning har blot 16 af de 41 fonde leveret et gennemsnitligt positivt årligt afkast de seneste tre år, hvilket betyder, at det gennemsnitlige årlige afkast de seneste tre år har været -1,97%.  

Du kan se analysen nedenfor.

Tak fordi du følger investeringsmyter.dk på LinkedIn eller her på vores webside, når vi analyserer investeringsforeninger, aktiefonde og ETF’er. Hvis du ønsker at tage kontrol over din egen opsparing og ønsker en individuel tilpasset investeringsanalyse, kan du også læse mere og gratis rekvirere vores guide ”Hjælp til at investere” her på vores webside.

Klik på billedet for at forstørre det
Klik på billedet for at forstørre det
Klik på billedet for at forstørre det
Klik på billedet for at forstørre det

Alle data i analysen er baseret på Morningstar. Forbehold for fejl. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Investeringer er forbundet med risiko for tab. Analysen er ikke en investeringsanbefaling og investeringsmyter.dk kan ikke gøres ansvarlige for dispositioner foretaget på baggrund af vores analyser. Investeringsmyter.dk respekterer alle Morningstars rettigheder og copyrights. Du kan finde mere information om vores samarbejde med Morningstar på vores webside og mere information om Morningstar på https://www.morningstar.dk/dk/

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *