EFT’er slår danske aktiefonde stort på amerikanske aktier

Amerikanske aktier har slået alle andre aktier på afkast igennem det seneste årti, og alene siden august har danske aktiefonde med investeringer i amerikanske aktier øget deres netto aktiver med 1,5 milliard kroner, hvilket vidner om investorernes store interesse.

Vi har analyseret de 10 eksisterende aktiefonde fra danske investeringsforeninger med investeringer i amerikanske aktier og sammenlignet dem med de 23 bedste ETF’er med investeringer i amerikanske aktier. Vi har lavet sammenligningen inden for fire aktiekategorier: Vækst, blended, value, small & mid cap.

Da ETF’er i dag ikke alene kan handles hos Nordnet og Saxo, men også på flere traditionelle bankers handelsplatforme, synes vi at sammenligningen i stigende grad er interessant at lave.

For ETF’er skal man dog være opmærksom på omkostninger til valutaveksling til og fra euro, samt at beskatningen i åbne depoter sker som en årlig lagerbeskatning, mens aktiefonde fra danske investeringsforeninger beskattes efter realisationsprincippet.

Vores analyse viser bl.a. følgende:

  • Langsigtet og inden for alle kategorier har EFT’erne leveret højere afkast end aktiefondene fra de danske investeringsforeninger.
  • På både kort og lang sigt har kategorierne vækstaktier og blendede aktier leveret højere afkast end valueaktier og small/mid cap aktier.
  • Alle analyserede ETF’er og aktiefonde med vækstaktier og blendede aktier har givet flotte årlige afkast de seneste fem år (fra godt 11% for den svageste fond til knap 22,5% for den bedste fond i gennemsnit).
  • Sharpe ratio for ETF’erne er gennemsnitligt 0.79 og for aktiefondene fra danske investeringsforeninger 0,66. Sharpe ratio måler merafkastet efter omkostninger og i forhold til risikoen (målt som standardafvigelse). Normalt er en sharpe ratio >0,50 udtryk for den gode investering.
  • De løbende omkostninger for ETF’erne er gennemsnitligt under halvdelen af de løbende omkostninger for de passivt forvaltede aktiefonde (0,20% versus 0,49%).
  • De danske aktiefonde der følger en passiv eller en ”enhanced” passiv strategi leverer både på kort og lang højere afkast end de aktivt forvaltede aktiefonde.

Du kan studere analysen nærmere nedenfor.

Tak fordi du følger investeringsmyter.dk når vi analyserer danske investeringsforeninger og deres aktiefonde. Hvis du ønsker at tage kontrol over din egen opsparing og ønsker en individuel tilpasset objektiv investeringsanalyse, kan du også læse mere og gratis rekvirere vores guide ”Hjælp til at investere” her på vores webside.

Klik på billedet for at forstørre det
Klik på billedet for at forstørre det
Klik på billedet for at forstørre det

Se indlægget på LinkedIn

Forbehold for fejl. Historiske investeringsresultater er ingen garanti for fremtidige investeringsresultater. Analysen er ikke en investeringsanbefaling. Investeringsmyter.dk kan ikke gøres ansvarlige for dispositioner foretaget på baggrund af vores analyser.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *