Banker og investeringsforeninger svigter passive aktiefonde

Investorer flytter i stor stil investeringer fra de dyrere aktivt forvaltede aktiefonde til de billigere passivt forvaltede ETF’er og fonde. Siden 2021 er der på verdensplan investeret for mere end 1.700 mia dollars i passivt forvaltede ETF’er og fonde, mens alverdens investorer har trukket mere end 1.500 mia dollars ud af de traditionelle aktivt forvaltede fonde.

Alligevel tilbyder kun to danske investeringsforeninger en rimelig portefølje af passivt forvaltede børsnoterede aktiefonde, nemlig Sparinvest og Danske Invest med henholdsvis 15 og 9 aktiefonde. Derudover tilbyder yderligere otte investeringsforeninger mellem en og tre passivt forvaltede børsnoterede aktiefonde. I alt tilbyder de 10 investeringsforeninger, der har børsnoterede aktiefonde i deres portefølje af fonde, kun i alt 36 passivt forvaltede børsnoterede aktiefonde. Knap 30 investeringsforeninger har slet ikke passive forvaltede børsnoterede aktiefonde i deres portefølje af aktiefonde.

Ifølge Morningstars globale analyseunivers findes der knap 16.000 passivt forvaltede ETF’er og fonde, mens antallet af aktivt forvaltede fonde er godt 23.000. Det betyder, at knap en tredjedel af alle ETF’er og fonde er passivt forvaltede. Når den passivt forvaltede andel af børsnoterede aktiefonde i Danmark er blandt de laveste skyldes det, at bankernes indtjening er højere på de aktivt forvaltede fonde, der også er hjørnesten i bankernes højprofitable private banking aftaler med formuende kunder.    

Imidlertid har de passivt forvaltede fonde og ETF’er i årevis leveret bedre investeringsresultater end de aktivt forvaltede alternativer, hvilket flere og flere private uafhængige danske investorer også har fået øjnene op for.  Med de begrænsede muligheder der er for at investere i passivt forvaltede børsnoterede ETF’er og aktiefonde igennem de traditionelle banker har flere og flere flyttet deres investeringer til fx Nordnet. Nordnet har netop annonceret, at de har rundet 457.000 danske kunder, som dermed har mulighed for at nyde godt af Nordnets store udbud af og erfaring med passivt forvaltede ETF’er og fonde.  

I analysen nedenfor kan du læse mere om de kun 16 passivt forvaltede børsnoterede aktiefonde fra danske investeringsforeninger, der har opnået Morningstars højeste ratings (4 eller 5 stjerner for historiske investeringsresultater og Bronze, Silver eller Gold for fremadrettet potentiale).  

Tak fordi du følger investeringsmyter.dk på LinkedIn eller her på vores webside, når vi analyserer investeringsforeninger, aktiefonde og ETF’er. Hvis du ønsker at tage kontrol over din egen opsparing og ønsker en individuel tilpasset investeringsanalyse, kan du læse mere og gratis rekvirere vores guide ”Hjælp til at investere” også her på vores webside.

Klik på billedet for at forstørre det
Klik på billedet for at forstørre det
Klik på billedet for at forstørre det

Alle data i analysen er baseret på Morningstar. Forbehold for fejl. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Analysen er ikke en investeringsanbefaling. Investeringsmyter.dk kan ikke gøres ansvarlige for dispositioner foretaget på baggrund af vores analyser. Investeringsmyter.dk respekterer alle Morningstars rettigheder og copyrights. Du kan finde mere information om vores samarbejde med Morningstar på vores webside og mere information om Morningstar på https://www.morningstar.dk/dk/

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *