Oktober måned bød på en trykket stemning på alverdens aktiemarkeder. Årsagerne skal findes bl.a. i overraskende høje inflationstal i både USA og Europa og dermed en forventning om færre rentesænkninger fra Federal Reserve og ECB. Samtidig har regnskabssæsonen for tredje kvartal og nogle af de største selskabers guidance for fremtiden ikke budt på den feststemning, som mange havde håbet på. Der er derfor også opstået større usikkerhed om de økonomiske vækstudsigter for 2025.
Bevægelserne i de store amerikanske aktieindeks lå alle i spændet mellem +1% og -1% for oktober med vækstindekset Nasdaq (+1,03%) og small cap indekset Russell 1.000 (+0,14%) som topscorere, mens både S&P 500 (-0,06%) og DJIA (-0,93%) viste små fald.
Igennem måneden bød aktiemarkederne i både Europa og Japan på små fald og fortsatte dermed den sure stemning fra september. Euro STOXX 50 indekset over de 50 største europæiske aktier faldt -2,55%, mens de 600 største aktier i STOXX Europe 600 faldt med -2,97%. I Japan faldt både Nikkei 225 og Topix indekset med henholdsvis -1,18% og -1,29%.
Den fremgang som vi så i de asiatiske (primært kinesiske) aktiemarkeder i september måned, og som blev hjulpet godt på vej af en række økonomiske stimuli fra den kinesiske regering, kunne ikke holde momentum igennem oktober. Største fald viste HangSeng indekset i HongKong med et fald på 8,06%, mens de to ledende aktieindeks i Kina CSI 300 og SSE faldt med henholdsvis 7,78% og 5,45%. Også Indien var ramt med et fald på 6,17% i Nifty 50 over de 50 største selskaber.
Heller ikke det førende danske aktieindeks OMX-C25 var et lyspunkt i oktober, hvor investorerne oplevede et fald på -2,56%.
Vores oktober Top-20 liste over de bedste børsnoterede aktiefonde fra danske investeringsforeninger viser dog fortsat flotte år-til-dato afkast på mellem 20% og 32%. Især asiatiske aktiefonde er blevet skubbet ud af listen til fordel for flere globale og amerikanske aktiefonde sammenlignet med forrige måned. Listen er derfor domineret af de globale aktiefonde (10) efterfulgt af amerikanske aktiefonde (5). De øvrige fem aktiefonde på listen består af to danske, en asiatisk, en kinesisk og en global IT aktiefond.
For den mere langsigtede investor har vi i en separat analyse inkluderet en liste med 23 børsnoterede aktiefonde fra danske investeringsforeninger, som alle har leveret over 12% (og op til godt 21%) i afkast i gennemsnit pr. år de seneste fem år.
15 af de 23 aktiefonde har de højeste Morningstars ratings (fire eller fem stjerne for historiske investeringsresultater og Bronze, Silver eller Gold for fremadrettet potentiale). De 15 aktiefonde består af 11 globale, to amerikanske, en dansk, samt en global IT fond.
Otte af de 15 aktiefonde (skrevet med italic på listen nedenfor) har samtidig en sharpe ratio målt over de seneste tre år på >0,50. En aktiefonds sharpe ratio måler merafkastet efter omkostninger i forhold til den risiko, man tager som investor. Her anses en score på >0,50 normalt som den gode investering.
Listen af de otte absolut bedste aktiefonde udgøres af nogle af de største aktiefonde fra de største danske investeringsforeninger BankInvest, Danske Invest, Nordea Invest og Nykredit Invest.
Syv af de otte aktiefonde er samtidig passivt eller passivt enhanced forvaltede (markeret med *) og har derfor også de laveste løbende omkostninger. Du kan se listen her:
– Bankinvest – BIX Globale Aktier ESG Universal KL*
– Bankinvest – Select Fokus Danske Aktier
– Danske Invest – Global Indeks KL*
– Danske Invest – Teknologi Indeks KL*
– Nordea Invest – Globale Aktier Indeks KL 1*
– Nordea Invest – Global Enhanced KL 1*
– Nordea Invest – North America Enhanced KL 1*
– Nykredit Invest – Bæredygtige Aktier KL
– Nykredit Invest – Globale Aktier Basis KL*
– Nykredit Invest – Globale Fokusaktier KL
– Sparinvest Index – USA Growth KL
– Storebrand – Global ESG Plus A5
– Storebrand Indeks – Alle Markeder A5
– Sydinvest – Morningstar Sustainability Leaders Index KL
– Wealth Invest – AKL SEB Globale Aktier SRI I
Du kan se både hele oktober år-til-dato analysen og hele fem års analysen nedenfor.
Tak fordi du følger investeringsmyter.dk på LinkedIn eller her på vores webside, når vi objektivt analyserer danske og udenlandske investeringsudbydere og deres investeringsfonde. Hvis du ønsker at tage kontrol over din egen opsparing og ønsker en individuel tilpasset investeringsanalyse, kan du læse mere og gratis rekvirere vores guide ”Hjælp til at investere” på vores webside.
Alle data i analysen er baseret på Morningstar. Forbehold for fejl. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Investeringer er forbundet med risiko for tab. Analysen er ikke en investeringsanbefaling og investeringsmyter.dk kan ikke gøres ansvarlige for dispositioner foretaget på baggrund af vores analyser. Investeringsmyter.dk respekterer alle Morningstars rettigheder og copyrights. Du kan finde mere information om vores samarbejde med Morningstar på vores webside og mere information om Morningstar på https://www.morningstar.dk/dk/