Da Trump startede sin toldkrig mod det meste af verden, slog Kina hårdt tilbage. Det var USA, som måtte tage initiativ til at genoptage forhandlingerne om toldsatser i Schweiz, der for en uge siden ledte frem til betydelige reduktioner i de to landes indbyrdes toldsatser.
Det var overraskende for Trump, at Kina stod klar til at bruge hele sin økonomiske og industrielle styrke på at tage toldkampen op med USA.
Landet har igennem årtier opbygget en produktionsskala uden global sammenligning og indtager endvidere en global førerposition inden for bl.a. droner, grøn energi, industriproduktion, metaller, robotter, råvarer og mange teknologier. Dertil kommer, at Kina har en større arbejdsstyrke med høj uddannelse end USA, samt en global topplacering, når det gælder patenter.
Det må endvidere antages, at Kinas præsident Xi Jinping i toldkrigen har langt større tålmodighed end Trump, da han som udemokratisk valgt, ikke skal stå til ansvar overfor sin befolkning på samme måde som Trump, der har et midtvejsvalg om halvandet år.
Kina har igennem de seneste uger demonstreret, at landet er den klare førsteudfordrer til USA´s rolle som verdens ledende økonomiske stormagt. Spørgsmålet er, om det konkurrencemæssige spænd mellem de to lande indsnævres hurtigere end mange forestiller sig.
Mange private investorer gør sig derfor også berettiget tanker om, hvor meget kinesiske aktieinvesteringer skal fylde i porteføljen.
Kinesiske aktier er fortsat “billige” efter flere år med lavere vækst og geopolitisk usikkerhed og her ligger den gennemsnitlig (12 måneder trailing) P/E på 13,2, hvilket er under 10-års gennemsnittet (~15). Amerikanske aktier handler markant dyrere end sit historiske P/E gennemsnit (~19) og er dyrere end resten af verden. Den gennemsnitlige P/E for aktierne i S&P 500 indekset er 28,4. Her trækker “Magnificent 7”-megacaps dog gennemsnittet op. Europæiske aktier ligger med en gennemsnitlig P/E på 16 tættere på sit 10-års gennemsnit.
Nedenfor finder du vores analyse af 16 ETF aktiefonde med kinesiske aktier, samt af de to eksisterende børsnoterede aktiefonde med kinesiske aktier fra danske investeringsforeninger, henholdsvis Danske Invest og Lundgreen’s Invest.
Tak fordi du følger investeringsmyter.dk og vores uafhængige analyser af danske og udenlandske investeringsforeninger og fonde.
Hvis du ønsker at tage kontrol over din egen opsparing og spare titusindvis af kroner, kan vi tilbyde dig en investeringsanalyse af de bedste fonde for dig. Vi tilbyder dig også en gratis og uforpligtende gennemgang af dine eksisterende fonde.
Du kan læse mere i vores investeringsguide ”Hjælp til at investere”, som du kan rekvirere gratis her på vores webside.



Data i investeringsanalyserne er baseret på Morningstar og Nordnet. Vi tager forbehold for fejl. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Analysen er ikke en anbefaling om at investere. Invester aldrig uden professionel rådgivning eller professionel indsigt. Hos investeringsmyter.dk kan vi ikke gøres ansvarlige for dispositioner foretaget på baggrund af vores analyser. Investeringsmyter.dk respekterer alle Morningstars rettigheder og copyrights. Du kan finde mere information om vores samarbejde med Morningstar på vores webside og mere information om Morningstar på https://www.morningstar.dk/dk/