I det seneste nummer af Aktionæren (side 20-21) introduceres den aktiebaserede Global Select fond fra Brock Milton Capital (BMC) i Danmark. Det er glædeligt, når en ny fond ser dagens lys i Danmark, fordi det både øger konkurrencen og giver os investorer flere og måske nye spændende muligheder. Så indledningsvist skal der da også lyde et stort velkommen til BMC herfra.
Overskriften, der fremhæver fonden som hørende til blandt verdens bedste, vækker naturligvis som det første vores interesse. Også det forhold, at der tilsyneladende ikke findes en tilsvarende fond i Danmark lyder interessant. Men da vi ved gennemlæsning opdager, at det som ligner en redaktionel artikel er annoncørbetalt markedsføring, vækkes vores skepsis tilsvarende. Vores skepsis bliver til egentlig bekymring, da annoncen intet nævner om fondens risiko. Det på trods af, at annoncen kommer vidt omkring i sin beskrivelse over to helsider.
Hos investeringsmyter.dk besluttede vi derfor at se nærmere på fonden og teste om den virkelig hører til blandt verdens bedste. Vi undersøgte også fondens manglende risiko og om fonden i øvrigt holder, hvad der loves i annoncen. Desværre blev vi skuffede, da fonden ikke med rimelighed kan siges at leve op til annoncens overskrifter om at være blandt verdens bedste.
Oftest taber aktivt forvaltede globale fonde på de fleste parametre til de mest udbredte passivt forvaltede globale ETF aktiefonde. Det er også tilfældet for BMC fonden. I forhold til andre aktivt forvaltede globale ”stock-pick” fonde klarer den sig flot på det langsigtede gennemsnitligt afkast, men skidt når man vurderer fonden på dens merafkast efter omkostninger og i forhold til den risiko, som man tager som investor. Da fondens omkostningsstruktur, udover at indeholde høje løbende omkostninger, også indeholder betaling af et performance fee, skal man som investor være ekstra opmærksom.
Annoncer for investeringsprodukter skal som udgangspunkt indeholde oplysninger om risiko, hvilket denne annonce ikke gør. Vi synes, at Dansk Aktionærforening bør tage et medansvar herfor, og være bedre til at håndhæve kravene om, at annoncer for investeringsprodukter i deres medier indeholder informationer om både afkast og risiko. Finanstilsynet skriver også på deres webside, at markedsføring og øvrige kommunikation om investeringsmuligheder skal give et retvisende billede af både fordele og risici.
I vores analyse har vi først sammenlignet BMC Global Select fonden med 15 tilsvarende børsnoterede globale “stock-pick” aktiefonde fra danske investeringsforeninger. BMC fonden har investeret i 44 forskellige beholdninger, mens antallet af beholdninger hos de 15 øvrige analyserede aktiefonde svinger mellem 34 og 79.
BMC fondens globale strategi er to-delt. Der investeres dels langsigtet i såkaldte Champions aktier i verdens bedste selskaber, der er den klart dominerende andel af fondens investeringer. De anden del af investeringerne er i et fåtal såkaldte “Special Situations”, som dækker over kortere (op til et år) taktiske investeringer i aktier, der er unaturligt billige, og hvor tydelige kommende hændelser kan føre til en normalisering af aktiekursen i løbet af et års tid. Denne ide om at investere i undervurderede aktier er ikke ny og beskrives normalt som en value tilgang til investeringer og anvendes af mange andre globale aktiefonde i dag.
For valuefonde er P/B-nøgletallet normalt lavt. P/B står for Price/Book og fokuserer på forholdet mellem de underliggende selskabers markedsværdi og de bogførte værdier af selskaberne. Så for valuefonde er de underliggende selskabers markedsværdier relativ tæt på de bogførte værdier. Den gennemsnitlige P/B for de tolv valuefonde fra danske investeringsforeninger, som findes i Morningstars kategori af globale large cap valueaktier er blot 1,9. Gennemsnittet for de 15 sammenlignede “stock pick” fonde i analysen er 4,56, mens BMC fondens P/B er hele 5,27.
Value andelen af BMC fondens strategi må ud fra fondens P/B-nøgletal altså siges at være insignifikant, også fordi fonden selv skriver i annoncen, at der er tale om 0-5 selskaber. BMC fonden er da også placeret i Morningstars kategori for globale large cap vækstaktier. Havde valueandelen af fonden været mere udtalt ville Morningstar have placeret fonden i kategorien med globale aktier large cap blend, der kombinerer vækstaktier og valueaktier. Vi mener derfor heller ikke, at fondens strategi er særlig unik i forhold til andre globale “stock-pick” aktiefonde, da valuedelen af den to-delte strategi næppe har den store betydning for fondens investeringsresultater. Det er derfor også fair at sammenligne BMC fonden med øvrige aktivt forvaltede børsnoterede globale “stock pick” fonde fra danske investeringsforeninger.
Sammenligner man BMC fondens afkast med de 15 øvrige børsnotede globale “stock-pick” fonde, så har fonden det højeste afkast på 13,06% pr. år i gennemsnit over de seneste 10 år. Målt over 5 år ligger fonden nummer to med et gennemsnitligt afkast på 12,75%. Det er flotte langsigtede afkast, som fonden har leveret. Målt på kortsigtede afkast år-til-dato og over et år ligger fonden dog blot nummer 14 og 13 ud af de 16 aktiefonde og målt over 3 år ligger fonden nummer seks ud af de 16 aktiefonde. Spørgsmålet, som man naturligvis stiller sig selv, er om fonden har mistet momentum over tid.
BMC fondens risiko målt som standardafvigelse over 3 år er 19,21%. Det er den tredje højeste risiko blandt de 16 analyserede globale “stock-pick” fonde. Fonden har samtidig den syvende højeste årlige løbende omkostning på 1,55% og som én ud af blot to fonde i tillæg en årlig performance fee. Det betyder, at når fonden måles på merafkastet efter omkostninger og i forhold til risikoen målt som standardafvigelse over tre år, så ligger fonden blot nummer ni ud af de 16 analyserede aktivt forvaltede børsnoterede globale “stock-pick” aktiefonde. Merafkastet beskriver bedre end blot afkastet fondens overordnede investeringsresultat, fordi også vigtige nøgletal for omkostninger og risiko tages i betragtning. Nøgletallet for merafkast kaldes normalt for fondens sharpe ratio og opgøres af Morningstar hver måned for de seneste tre år.
De fem bedste aktivt forvaltede børsnoterede “stock-pick” aktiefonde i analysen målt på sharp ratio er:
- Nykredit Invest – Globale Fokusaktier KL
- Sparinvest – Globale Fokusaktier KL A
- Lån & Spar Invest – Verden Selection
- BankInvest – Globale Aktier Select Threadneedle A
- Wealth Invest – Secure Market Power
Normalt er en sharp ratio >0,50 et udtryk for den gode investering. Kun de to øverste aktiefonde på listen kan betragtes som den gode investering, da de har en sharp ratio på henholdsvis 0,54 og 0,52.
Som så ofte før skal man ty til de passivt forvaltede børsnoterede ETF aktiefonde for at finde de bedste investeringer. I analysen har vi til sammenligning inkluderet fem globale EFT aktiefonde. To af fondene er vækstfonde i samme Morningstar kategori af store globale vækstaktier som BMC fonden. Modsat BMC fonden er de to fonde dog investeret i et større antal fonde. Derudover har vi inkluderet de to mest udbredte blendede globale ETF aktiefonde blandt danske investorer på Nordnet, der investerer med moderat risiko i et bredt udsnit af henholdsvis udviklede markeder og udviklede+nye markeder. Slutteligt har vi inkluderet en global ETF aktiefond med fokus på selskaber med høj finansiel kvalitet, da også BMC fonden i annoncen beskrives som havende stærke finansielle kvaliteter.
Målt på merafkast (sharpe ratio) ligger alle fem ETF aktiefonde siginificant højere end BMC fonden og alle pænt eller ligefrem langt over 0,50. De to vækstfonde slår også BMC fonden på det rene afkast, både på kort, mellemlang og lang sigt. De tre øvrige blendede globale ETF aktiefonde slår BMC fonden på afkast målt år-til-dato, over et år og over 3 år, mens to af de tre ETF fonde også slår BMC fonden over 5 år. Over 10 år slår BMC fonden alle tre blendede EFT aktiefonde målt på det rene afkast uden hensyntagen til højere omkostninger og højere risiko.
Som investor skal man også være opmærksom på, at afkast i BMC fonden i et åbent depot lagerbeskattes, mens afkastet i de øvrige analyserede aktiefonde fra danske investeringsforeninger realisationsbeskattes, hvorfor disse har en afkastmæssig rentes rente fordel. ETF aktiefondene er ligesom BMC fonden lagerbeskattet i et åbent depot.
Du læse hele analysen i regnearket nedenfor.
Tak fordi du følger investeringsmyter.dk på vores LinkedIn eller her på vores webside, når vi objektivt analyserer danske og udenlandske investeringsudbydere og deres investeringsfonde. Hvis du ønsker at tage kontrol over din egen opsparing og ønsker en individuel tilpasset investeringsanalyse af de bedste fonde for dig, kan du også læse mere og gratis rekvirere vores guide ”Hjælp til at investere” her på vores webside.
Alle data i denne analyse er baseret på Morningstar. Forbehold for fejl. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Analysen er ikke en investeringsanbefaling. Invester aldrig uden professionel rådgivning. Investeringsmyter.dk kan ikke gøres ansvarlige for dispositioner foretaget på baggrund af vores analyser. Investeringsmyter.dk respekterer alle Morningstars rettigheder og copyrights. Du kan finde mere information om vores samarbejde med Morningstar på vores webside og mere information om Morningstar på https://www.morningstar.dk/dk/