I den forløbne uge sad mange investorer på det ”yderste af stolen” med fingeren klar på “sælg knappen” i tilfælde af, at verdens mest værdifulde selskab NVIDIA ikke kunne leve op til de meget store indtjeningsforventninger, som var knyttet til deres regnskab for 3. kvartal. Nervøsiteten var stor, fordi en skuffende indtjening ifølge flere analytikere i værste fald ville kunne medføre brede fald på tværs af alverdens aktiemarkeder.
Mange investorer sætter traditionelt lighedstegn mellem teknologiselskaber og høj risiko. Især den ældre generation af investorer husker stadig dot-com krisen fra omkring årtusindeskiftet, hvor de amerikanske aktieindeks Nasdaq og S&P 500 faldt henholdsvis 78% og 49%. Problemet var dengang, at mange dot-com selskaber blev værdisat på forventninger om fremtidig vækst uden hensyntagen til reelle indtægter eller overskud. Samtidig havde mange selskaber ingen klar plan for profit og brændte hurtigt deres kapital. Investorer købte aktier på grund af hype og ikke på grund af selskabernes fundamentale forhold. Samtidig hævede den amerikanske centralbank renten i slutningen af 1999 og begyndelsen af 2000, hvilket mindskede likviditeten og gjorde det dyrere at finansiere vækstselskaber.
I dag er situationen meget anderledes. Både teknologien og teknologiselskabernes indtjeningskilder og forretningsmodeller er blev mere modne, stabile og diversificerede.
Mange teknologiselskaber har i dag meget stabile og stigende indtjeningsstrømme med tilbagevendende indtægter (fx abonnements- og annuitymodeller), hvilket gør dem mindre volatile. Det er bl.a. selskaber indenfor områder som: Software-as-a-Service (SaaS), cloud computing, datacenter-teknologi og cybersikkerhed.
De største teknologiselskaber har gennem årtier opbygget stærke globale markedspositioner og nyder godt af netværkseffekter og høj kundefastholdelse. Det er med til at gøre deres aktier relativt mindre volatile end mindre teknologiselskaber.
De største teknologiselskaber har også diversificeret deres forretninger ud på flere forretningsområder og indtjeningsmodeller. Det mindsker risikoen for store udsving. Selskaberne har i dag også meget lille gæld og genererer store og stabile eller stigende cashflows, hvilket gør dem mindre afhængige af ekstern finansiering. Dette gør dem mere modstandsdygtige i perioder med økonomisk usikkerhed.
Mange af vores kunder hos investeringsmyter.dk bliver overraskede, når de finder ud af, at mange aktiefonde, der investerer ud fra en lav risiko faktor, faktisk kan have både 20% og 30% af deres investeringer i de største teknologiselskaber.
Selvom de mere stabile teknologiselskaber har en række indbyggede fordele, er der dog stadig risici, der kan påvirke deres indtjening og aktiekurser ligesom alle andre selskaber. Det er fx geopolitiske risici, makroøkonomiske faktorer, renteændringer og valutakursudsving, regulering og lovgivning, databeskyttelse og privacy, teknologisk disruption, samt specifikke markeds- og brancherelaterede faktorer.
I vores analyse ser vi på 16 lav risiko aktiefonde, defineret som aktiefonde med en risiko målt som standardafvigelse (svingninger i afkast) på mellem cirka 9% og 12% og en beta-værdi (fondens følsomhed overfor svingning i markedet) på mellem cirka 0,5 og 1. Disse aktiefonde findes typisk som lav risiko eller højt udbytte aktiefonde i Morningstars kategorier ”Aktier – Globale Large Cap Blend” og ”Aktier – Globale Højt Udbytte”. Analysen inkluderer både aktiefonde fra danske investeringsforeninger og aktiebaserede ETF-fonde fra udenlandske ETF udbydere.
Af analysen fremgår det, at fondenes indhold af teknologiselskaber svinger op til mere end 30%. De 16 aktiefonde har desuden op til seks teknologiselskaber i deres top-10 positioner.
Du kan læse analysen af de 16 fonde nedenfor.
Tak fordi du følger investeringsmyter.dk på LinkedIn eller her på vores webside, når vi objektivt analyserer danske og udenlandske investeringsudbydere og deres investeringsfonde. Hvis du ønsker at tage kontrol over din egen opsparing og ønsker en individuel tilpasset investeringsanalyse af de bedste fonde for dig, kan du også læse mere og gratis rekvirere vores guide ”Hjælp til at investere” her på vores webside.
Alle data i analysen er baseret på Morningstar. Forbehold for fejl. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Analysen er ikke en investeringsanbefaling. Invester aldrig uden professionel rådgivning. Investeringsmyter.dk kan ikke gøres ansvarlige for dispositioner foretaget på baggrund af vores analyser. Investeringsmyter.dk respekterer alle Morningstars rettigheder og copyrights. Du kan finde mere information om vores samarbejde med Morningstar på vores webside og mere information om Morningstar på https://www.morningstar.dk/dk/