Ønsker man at investere i aktiefonde med fokus på teknologi, findes der under en håndfuld børsnoterede fonde fra danske investeringsforeninger.
De to aktiefonde ”Danske Invest – Teknologi Indeks KL” og ”Nordnet – Teknologi Indeks” er begge brede fonde med henholdsvis 232 og 153 forskellige aktiebeholdninger indenfor IT-industrien. De to fonde er passivt forvaltede og måler sig imod henholdsvis ”S&P North American Technology” indekset og ”MSCI World Technology” indekset.
Derudover findes der to helt nye og mere specialiserede aktiefonde fra Maj Invest, som blev lanceret i juni 2024. Det er fondene ”AI & Semiconductors” og ”Defence & Cybersecurity” med henholdsvis 40 og 33 forskellige aktiebeholdninger. De to fonde er begge aktivt forvaltede uden at følge et benchmark indeks.
Udenlandske ETF fonde tilbyder et større og mere varieret udvalg af teknologifonde. Her finder man alene på investeringsplatformen hos Nordnet 85 børsnoterede fonde fra 15 forskellige udbydere. De fire største udbydere er iShares, Amundi, Global X og Xtracker med henholdsvis 15, 12, 12 og 9 teknologifonde.
Blandt de 85 teknologifonde findes 21 fonde med et globalt eller regionalt fokus på USA, Europa eller Nye Markeder. De regionale fonde investerer fx i teknologiaktier i udvalgte aktieindeks i udviklede markeder som det amerikanske S&P 500, det europæiske STOXX 600 eller det tyske DAX. Andre fonde investerer i teknologiaktier i udvalgte aktieindeks i nye markeder som fx Indien eller Kina.
De 15 ETF udbydere tilbyder også 13 teknologifonde med en industriel specialisering indenfor fx betalinger, e-handel & logistik, finans (fintech), forsvar, landbrug & fødevarer, optik (optical & photonics), produktion (smart factory), underholdning og e-sport (gaming).
Endelig tilbydes den største specialisering på mere end 50 teknologifonde indenfor en lang række specialiserede temaer, hvor de største er digital økonomi & metaverse (8), kunstig intelligens (7), sikkerhed & privatliv (7), blockchain & kryptoteknologi (6), robotteknologi & automatisering (6), elektriske køretøjer & fremtidens mobilitet (5) cloud computing (3), samt halvleder (semiconductor) teknologi (3).
Vi har kigget nærmere på 30 ETF fonde, som alle har opnået en Morningstar rating baseret på minimum 3 års historik, samt på de fire teknologifonde fra danske investeringsforeninger. De bedste investeringsresultater er opnået i de brede globale og amerikanske teknologifonde, samt i fonde med et tematisk fokus på fx kunstig intelligens og halvleder (semiconductor) teknologi. Omvendt har europæiske teknologifonde og andre tematiske teknologifonde, fx indenfor sikkerhed, robotteknologi & automatisering, samt elektriske køretøjer & fremtidens mobilitet, leveret skuffende investeringsresultater.
Blandt de bedste fonde er der naturligt nok et betydeligt sammenfald i de største positioner, der udgøres af bl.a. NVIDIA, AMD, Microsoft, Apple, Oracle, Salesforce, Broadcom, Adobe, Cisco, Accenture, SAP og ASML. Omvendt udgør andre teknologigiganter som Alphabet, Amazon, Meta, Qualcomm og TMSC kun mindre positioner.
Det er tydeligt fra analysen, at nye teknologiområder i begyndelsen af deres livscyklus er omgivet af en meget stor interesse fra investorer (den såkaldte ”hype-kurve”), hvilket driver aktiekurserne op. Efter nogle år og som oftest en periode med skuffende afkast for mange investorer finder fondene med de nye teknologier så et mere naturligt niveau for deres investeringsresultater.
Analysen viser også, at det er svært af sammenligne de enkelte ETF fondes investeringsresultater, selvom de investerer indenfor fx den samme region eller det samme tema, da der findes næsten lige så mange benchmark indeks, som der findes ETF teknologifonde. Det skyldes, at nogle udbydere af ETF fonde bruger egne proprietære indekser, mens andre kontraktuelt licenserer indeks fra eksterne indeksudbydere. I nogle tilfælde kan der også være ejerforhold eller strategiske partnerskaber mellem ETF udbydere og indeksudbydere.
Når en udbyder af ETF fonde ejer eller kontrollerer de indeks, som dens fonde følger, kan der opstå interessekonflikter, især hvis ændringer i indeksets sammensætning påvirker fondens investeringsresultater. Det bedste billede af den enkelte ETF fonds formåen får man ved at betragte fondens Sharpe Ratio, der måler merafkast efter omkostninger målt i forhold til den risiko, som man tager som investor. Her anses en score på >0,50 normalt som den gode investering. Vi har derfor i denne analyse sorteret fondene efter deres Sharpe Ratio målt over 3 år.
År-til-dato afkastene i de analyserede fonde svinger mellem -7% og 36%, mens de mere langsigtede afkast svinger mellem 9% og 27% pr. år i gennemsnit over fem år. Risikoen i teknologifondene (målt som standardafvigelse) er traditionelt til den høje side og svinger i vores analyse fra 17% og helt op til 92%. Sharpe ratio for de 34 fonde svinger mellem 0,01 og 0,87 og kun 12 af de analyserede 34 fonde har en sharpe ratio på de ønskede >0,50. Fra analysen kan man altså konkludere, at den høje risiko, der eksisterer ved investeringer i teknologifonde, kun i omkring ét ud af tre tilfælde modsvares af tilstrækkeligt merafkast til, at det gør fondene til en god investering.
Du kan se nøgletal for de 34 teknologifonde nedenfor.
Tak fordi du følger investeringsmyter.dk på vores webside eller her på LinkedIn, når vi objektivt analyserer danske og udenlandske investeringsforeninger og deres fonde. Hvis du ønsker at tage kontrol over din egen opsparing og ønsker en individuel tilpasset investeringsanalyse, kan du læse mere og gratis rekvirere vores guide ”Hjælp til at investere” på vores webside.
Alle data i analysen er baseret på Morningstar. Forbehold for fejl. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Investeringer er forbundet med risiko for tab. Analysen er ikke en investeringsanbefaling og investeringsmyter.dk kan ikke gøres ansvarlige for dispositioner foretaget på baggrund af vores analyser. Investeringsmyter.dk respekterer alle Morningstars rettigheder og copyrights. Du kan finde mere information om vores samarbejde med Morningstar på vores webside og mere information om Morningstar på https://www.morningstar.dk/dk/